Science MCQ part 1

1. Which of the following is a plant hormone ?


(a) Insulin


(b) Thyroxin


(c) Oestrogen


(d) Cytokinin



Ans. (d) Cytokinin









2. The gap between two neurons is called a


(a) dendrite


(c) axon


(b) synapse


(d) impulse



Ans. (b) synapse












3. The brain is responsible for



(a) thinking


(b) regulating the heart beat


(c) balancing the body


 (d) all of the above




Ans. (d) all of the above












4. The kidneys in human beings are a part of the system for


(a) nutrition


(b) respiration


(c) excretion


(d) transportation



Ans. (c) excretion











5. The xylem in plants are responsible for


(a) transport of water


(b) transport of food


(c) transport of amino acids


(d) transport of oxygen




Ans. (a) transport of water












6. The autotrophic mode of nutrition requires


(a) carbon dioxide and water


(b) chlorophyll


(c) sunlight


(d) all of the above




Ans. (d) all of the above












7. The breakdown of pyruvate to give carbon dioxide, water and energy takes place in


(a) cytoplasm


(b) mitochondria


(c) chloroplast


(d) nucleus




Ans. (b) mitochondria














8. Asexual reproduction takes place through budding in


(a) Amoeba


(b) Yeast


(c) Plasmodium


(d) Leishmania




Ans. (b) Yeast













9. Which of the following is not a part of the female reproductive system in human beings ?


(a) Ovary


(b) Uterus


(c) Vas deferens


(d) Fallopian tube




Ans. (c) Vas deferens









10. The anther contains


(a) sepals


(c) carpel


(b) ovules


(d) pollen grains




Ans. (d) pollen grains

Comments

Popular posts from this blog

SOLVED QUESTION PAPER OF CTET held on 31 st January 2021Child Development and Pedagogy

application for sanctioning scheme of Watergate || application to the governor || sample of application to the governor for Watergate || sample of application to the governor for construction of the Watergate || construction of Watergate || how to write an application to the government.